MAKANAN

 

 

 

 

Manok Pansoh merupakan makanan yang terkenal di Sarawak. Manok Pansoh atau ayam kampung yang dimasak dalam buluh adalah makanan suku kaum Iban yang paling digemari. Buluh yang digunakan untuk memasak ayam tersebut memberikan satu rasa tersendiri kepada makanan tersebut.

Manok Pansoh sangat terkenal dan sesuai dimakan ketika sarapan pagi, tengahari, makan malam mahupun pada bila-bila masa. Ia akan lebih sedap jika dimakan bersama nasi pulut atau lemang. Ia adalah makanan yang perlu dirasa apabila berkunjung ke Sarawak…Sumber:DAFTARWARISAN

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: