KEMPEN EARTH HOUR 2012

Kenapa Perlu Sokong Kempen Earth Hour?

Kempen kesedaran Earth Hour ini sudah bermula sejak tahun 2009 lagi iaitu bermula di negara Australia..Bagi yang tidak tahu,kempen ini bertujuan untuk menyedar seluruh penduduk dunia tentang perubahan iklim dunia yang semakin menuju akhir zaman..ia terbukti dengan pelbagai bencana alam yang telah melanda di seluruh dunia.

Dan kepada mereka yang rasa bertanggungjawab terhadap alam sekitar,inilah peluang untuk kita memberi sedikit sumbangan kerana Kempen Earth Hour 60 mengalakan seluruh penduduk dunia berhenti menggunakan eletrik selama 60 minit..Walaupun sumbangan kita hanya pada 6o minit tersebut,tapi ia mungkin memberi impak yang besar pada keseluruhan alam.

Sejarah Earth Hour

Pada awal tahun 2007, WWF-Australia yang diilhamkan di Sydney menunjukkan sokongan mereka untuk mengambil tindakan terhadap perubahan iklim dalam acara yang di panggil Jam Bumi. Ia menunjukkan bahawa semua orang dari peringkat kanak-kanak, CEO mahupun ahli politik, mempunyai kuasa untuk mengubah dunia yang mereka diami. Di Sydney, Australia, 2.2 juta individu dan lebih daripada 2,000 perniagaan memadamkan lampu mereka selama satu jam untuk mengambil pendirian terhadap kesan perubahan iklim yang ketara ini.

Pada tahun 2008 rancangan ini diperluas ke seluruh Australia. Oleh kerana kesan hebahan yang hebat Kota Toronto, Kanada dan 35 buah negara yang lain turut serta dalam program ini. Ia melibatkan hampir 400 bandar dan pekan di seluruh dunia. Dengan matlamat untuk ‘mematikan lampu’ diperluaskan kepada semua negara di seluruh dunia, Earth Hour dengan cepat telah menjadi satu acara tahunan global. Ia dijadualkan pada hari Sabtu terakhir setiap hujung bulan Mac.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: